Instalace automatických zavlažovacích systémů

29. 07. 2020 První pomoc prosychajícímu trávníku

Co dělat v případě, že díky přetrvávajícímu...Více informací

29. 07. 2020 Sportovní trávníky potřebují vodu

Voda je vzácná a někdy drahá surovina. Proto při...Více informací

23. 04. 2017 Postřikovače PERROT na stadionu Letka

Na stadionu Letka, který využívá FC Slovan Liberec pro trénink hráčů, byly...Více informací

Sportovní trávníky potřebují vodu

Voda je vzácná a někdy drahá surovina. Proto při zavlažování sportovních trávníků je třeba dbát na to, aby byla voda odpovídajícím způsobem přiváděna a současně používána šetrně. Například tenisové kurty potřebují asi 3 l / m² (= 3 mm), aby se navlhčila horní vrstva a až 10 l / m², pokud dynamická vrstva vyschne. Hřiště z umělých trávníků také vyžadují v teplém letním období automatický zavlažovací systém. Aby si umělý trávník udržel svou funkčnost a snížilo se opotřebení. Zvlhčování přibližně 1 l / m² snižuje vysokou povrchovou teplotu během léta a současně se zlepšují smykové vlastnosti. Při vysokých teplotách musí být zvlhčování opakováno několikrát denně.

Sportovní přírodní trávníky kladou vysoké nároky na potřebné množství vody. Trávníkové trávy se skládají z asi 90% vody. Bez dostatečného přísunu vody se metabolické procesy rozpadnou a tráva vyschne. Denní potřeba vody pro trávníky se pohybuje mezi 1 a 7 l / m² (= mm) v závislosti na teplotě a odpařování. V létě je to v průměru kolem 4 l na m² za den. Pokud nedochází k přirozenému doplňování vody např. srážkami, musí být trávník zavlažen tak, aby nedošlo k poškození způsobenému uschnutím. Kromě toho má správný přísun vody rozhodující vliv na hloubku zakořenění. Níže jsou uvedena nejdůležitější pravidla pro správné a ekonomické zavlažování.

Optimální čas zavlažování: Je to těsně předtím, než tráva začne vadnout. Do tohoto okamžiku kořeny vyčerpaly vodu v půdě a zůstaly hluboké. Populace rostlin vykazuje první příznaky vadnutí (pokleslé listy, světle šedé zbarvení). Nyní je ten pravý čas na vodu. Obecně platí pravidlo zavlažování v noci nebo brzy ráno. Ztráty odpařováním a unášení vody větrem je pak nízké.

Frekvence: Záleží na typu půdy a typu rostlin. U písčitých půd a plochých kořenů musí být zalévání prováděno v kratších intervalech než u hlinitých půd a hlubokého zakořenění. Je důležité, aby množství vody postačovalo pro hluboké zvlhčení kořenů. Teprve potom kořeny zůstanou v hlubších půdních vrstvách a trávy jsou pak dostatečně odolné vůči uschnutí. Pokud je půda zavlažována příliš malým množstvím vody, kořenový systém se zploští.

Kontrola: Jednoduchou a účinnou zkouškou požadované doby zavlažování a správného množství vody je test rýčem. Používá se ke stanovení hloubky pronikání vody. V zásadě platí pro zavlažování: Zřídka s dostatečným množstvím vody než s malým množstvím. Pro dostatečné zavlažování je na trávníku za zavlažovací cyklus zapotřebí minimálně 50 m³ vody. V závislosti na ceně vody to znamená několik desítek tisíc korun ročně. Z tohoto důvodu: zavlažujte řádně, ale současně šetrně.

Dva tipy pro úsporu vody: hnojení draslíkem, např. s K 38 nebo Basic K od EUROGREEN na začátku léta umožňuje trávníkům lépe využívat vodu. Také zvýšení výšky sekání v létě o 1 až 2 cm šetří vodu.